čtvrtek 5. září 2013

♥ Zeleninová omáčka

čekají až je uložím do skříně))

hotová mňamka

Když se blíží, zimní období mám tendenci všechno zavařovat a připravovat se na krutou zimu :-). Maminka mého přítele má na záhonku cukety a s láskou nám je předává spolu s rajčaty a bylinkami provoněné sluncem, ale když už máte těch cuket a rajčat po krk a doma vám leží další cuketovo-rajčatová maxi mega várka a vám už to všechno leze krkem, chce to vyštrachat pár zavařovacích lahví a já vám ráda ukážu jak si připravit výbornou zeleninovou směr (a dle vaší chuti si ji ochutit) dát do lahví a na zimu máte vystaráno. Omáčku se zeleniny můžete v zimních mrazech ohřát s těstovinami, rýži nebo kuskusem (na co budete mít chuť) a teplou večeři nebo oběd provoněný začínajícím babím létem máte na světě :-).
Co budeme potřebovat? Určitě čisté uzavíratelné lahve a lahvičky (cca od 200-500g). Mám různé z marmelád, hořčic, okurek a různé zeleniny. Lahve musíte dobře vymýt a očistit okraje včetně víček a vyleštit všechny okraje (nesmí tam zbýt ani drobeček a to ani, když budete lahve zavírat a utahovat jinak by nám mohla lahvička s obsahem krásně zplesnivět a pak šup do koše. Dál budeme potřebovat velký nepřilnavý hrnec, vařečku, naběračku, mísu, cedník, prkénko a nůž.

Suroviny:
2-3 velké cukety
5-10 rajčat (nebo 2-3 plechovky rajčat)
3-5 paprik
1-2 cibule, 3-5 stroužků česneku
1 dl olivového oleje
1 rajčatový protlak (nebo rajčatový džus)
čerstvou bazalku
sůl, pepř, chilli, koření dle chuti

Postup:
  1. cukety oloupeme (pokud jsou mladé tak nemusíte, ale jestli máte přezrále dědouše jako já, kteří mají slupku pěkně tlustou chce to raději oloupat) a vydlabeme semínka, očištěné cukety nakrájíme na kostky dáme do mísy a prosolíme, necháme cca 1-2 hodinky odpočinout aby se cuketa vypotila a pustila vodu, kterou nechceme
  2. rajčata spaříme a oloupeme (slupku nechceme, komu nevadí, může nechat, ale mě fakt nechutná)
  3. po dvou hodinkách cuketu vysypeme do cedníku a necháme pořádně okapat a osušíme čistou utěrkou do sucha, do hrnce nalijeme spoustu olivového oleje, aby bylo celé dno pokryté a necháme rozehřát a suchou cuketu nasypeme do hrnce s olejem a smažíme do zlatova, když je cuketa zlatá vyndáme jí děrovanou naběračkou zpět do mísy a olej si tam necháme
  4. na cuketový olej dáme na drobno nakrájenou cibuli a česnek, smažíme do zlatova a přidáme na kousky nakrájenou papriku a také smažíme (můžeme dle potřeby přilít olej)
  5. mezi tím než se nám papriky osmaží, si nakrájíme rajčata (když nemáte čerstvé, nevadí, kupte si rajčata v plechovce), na osmažené papriky dáme rajčata a přidáme i osmaženou cuketu a protlak (potom můžete přidat trošku vody)
  6. teď přijde na řadu fáze kořenící a ochutnávací, já používám sůl, pepř, chilli a indické koření garam masála, ale toto koření nemusíte použít, můžete použít třeba koření na grilovanou zeleninu nebo žádné) jen základní je to jen a jen na vás, směs chvilku povařte a ochutnejte) do směsi můžete přidat také cizrnu, fazole, mrkev, hrášek, květák nebo brokolici je to jen a jen na vás
  7. do směsi přidejte na konec ještě hrst čerstvé posekané bazalky a vařte cca 30 min
  8. horkou směs rovnou nalévejte do lahviček a pečlivě uzavírejte a obracejte dnem dolu a nechte vychladnout
  9. vychladlé lahve uschovejte třeba ve špajzu :D
  10. hotovo! teď už se můžete těšit na zimu))
Dobrou chuť ♥


1 komentář:

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥