středa 30. ledna 2013

♥ Pohankové rizoto


   Pohanka je top obilovinou. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus. Tohle rizoto si dělám do práce na oběd i na večeři.

suroviny pro přípravu receptu pro cca 4 osoby

-          100-150g pohankových krup
-          300g různé druhy zeleniny podle chuti
-          1 kuřecí prso (bohatě stačí , nebo místo kuřete se dá použít krůtí maso nebo sojové maso ve formě kostek, a nebo nemusíte dávat žádné maso – já dávám jen pro chuť aby mi to zbaštil i přítel)
-          lžíce olivového oleje
-          2-3 lžíce sojové omáčky



postup:

Pohankové kroupy si přes noc, nebo na pár hodin namočím do vody. Kroupy propláchnu vlažnou vodou a dám do misky a zaliju kroupy jen tak aby byly ponořeny, a nechám vstřebat vodu. Poté kroupy hodím do hrnce (už neproplachuji, aby se neztratila látka rutin) a přidám vodu, kterou lehce osolím, na 1 díl krup : ½ vody. Vařím 2-3 minutky a hrnec odstavím. Kroupy dojdou do 30 min.
Mezitím, nakrájí na drobno cibulku, kterou nechám zesklovatět na lžíci olivového oleje, když je cibulka měkká, přihodím k ní na maličké kousky nakrájené menší prso z kuřete nebo 100g krůtího masa. To bohatě stačí, kdo nemá rád maso, nemusí dávat vůbec. Maso nechám zatáhnout. Je hned hotové, když je na malé kousíčky a přihodím zeleninu podle gusta nakrájené opět na malé kousky (papriky – žlutá, červená, bílá, pórek, fazolky, fazole, česnek, mrkev, celer, petržel, ředkev, atd.). Na rizoto se dá použít i mražená zelenina. Já používám od značky Findus (směs na polévku – je v ní vše co mám ráda od růžičkové kapustičky až po mrkev). Zeleninu necháme změknout, když je potřeba, lehce podliji vodou, a poté vhodíme i hotové kroupy (ale v hrnci by nemělo být velké množství vody, a pokud už tam je nechám vyvařit). Směs důkladně promíchám a ochutím. Já používám 2-3 lžíce sojové omáčky dle chuti. Mňam.



Přeji dobrou chuť ♥

vařená pohanka  - 100g – 92 kca
směs do polévky Findus Soup mix – balení 325g – 109 kca
cibule – 100g – 41 kca
olivový olej – polévková lžíce 7g – 62 kca
kuřecí prsa – 100g – 105 kca
sojová omáčka – 20g – 26 kca

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥