středa 30. ledna 2013

♥ Rýžová kaše bez mléka

          


  Rýže je hlavní potravinou poloviny světové populace, pro niž není jen zdrojem energie, ale i důležitým zdrojem bílkovin. Čím víc se rýže čistí, tím méně minerálů a vitaminů zrna obsahují. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru u diabetiků. Rýže neobsahuje lepek, je proto vhodná pro nemocné s nesnášenlivostí pšenice a pro pacienty s celiakií.
MEDICÍNSKÉ PŘEDNOSTI RÝŽE 
            Rýže se velmi dlouho používá k léčení zažívacích obtíží - od poruch trávení až po divertikulitidu. Pomáhá také upravovat mírné průjmy i zácpu. A navíc nyní výzkum doporučuje jíst rýžové otruby, které jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou: je to vhodný prostředek ke snižování rizika rakoviny tlustého střeva.
OBLÍBENÉ DRUHY RÝŽE
            Rýže se klasifikuje podle velikosti. Jsou druhy se zrny krátkými a dlouhými, rýže natural a rýže předvařená. Mezi nejpopulárnější druhy rýže patří rýže dlouhozrnná. Má jemnou chuť a je vymílaná, aby se odstranily zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má výraznější chuť a po minimálním vymílání jí zůstává určitá vrstva otrub. Obsahuje proto víc vitaminů, minerálů a vlákniny.

suroviny:

-          2x balíček bílé rýže ve varných sáčcích
-          voda
-          lžíce hnědého cukru, hřebíček, skořice, badyán
-          slunečnicová semínka, dýňová semínka, lněná semínka, různé druhy oříšků (valašské, lískové, kešu, para – nepražené, nesolené, jen přírodní)

postup:

            Rýži propláchnu pod tekoucí vodou a vložím do hrnce. Přidám hnědý cukr, kousek celé skořice, hřebíček, badyán, zaliji vodou, a dle návodu uvařím rýži do měkka (cca 20min). Když, je rýže měkka sliji vodu, kterou budu potřebovat a dám si ji na stranu. Rýži nechám vychladnout a poté ji nasypu do robota a přiliji vodu a rýži rozmixuji na kaši a přilévám vodu dle potřeby, vodu přilévám raději postupně, ne na jednou. Někdy nechávám i kousky celé rýže. Základ kaše je hotov). Já ji sladím ještě lžící medu a přisypu si do kaše všechny různá semínka a oříšky co doma mám a posypu mletou skořicí. Mňamka. Přítel, kaši také miluje, ale s obří porcí másla a velkou dávkou Granka i tak se dá kaše ochutit. Může se také ochutit ovocnou přesnídávkou, domácí marmeládou nebo džemem s kousky ovoce. Fantazii se meze opravdu v tomto případě nekladou.

Přeji dobrou chuť a krásnější rána ♥


vařená bílá rýže – 100g – 124 kca
hnědý cukr – lžíce 6g – 24 kca
včelí med – lžíce 7g – 23 kca
vlašské ořechy – 100g – 667 kca
loupaná slunečnicová semínka – 100g – 570g

Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥