pondělí 4. února 2013

♥ Ovesná kaše bez mléka

       

  Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii. Ovesné vločky obsahují vysoký podíl ovesné vlákniny s vyváženým poměrem vlákniny rozpustné a nerozpustné. Pod pojmem „vláknina“ se rozumí složené sacharidy, které organismus není schopen v tenkém střevě rozložit, následně vstřebat a využít jako zdroj energie. Proto se také dlouho předpokládalo, že se jedná o zbytečné látky, jež člověk k výživě nepotřebuje a je nutné je z potravy odstranit. Později se ukázalo, že vláknina má na organismus člověka velmi pozitivní vliv. Zvětšuje množství střevního obsahu, „nasává“ do střeva vodu, ředí toxické látky ve střevním obsahu a především slouží jako substrát střevním bakteriím, které mají na zdraví člověka pozitivní vliv. Z toho důvodu se vláknina nazývá také „prebiotikum“ (látka sloužící jako substrát pro střevní mikroflóru s pozitivním účinkem na lidské zdraví).

         Skořice je jako koření a zároveň léčivá bylina lidstvu známá již po staletí. Dnes jakoby se na její blahodárné účinky pozapomnělo – většinou ji používáme pouze jako aromatické koření do jídla. V posledních letech se však objevují studie, které zkoumají léčivé účinky skořice na lidské tělo.

suroviny pro dva:

-          4 hrstičky ovesných vloček
-          voda
-          lžíce hnědého cukru
-          lžička skořice
-          plátek máslo
-          med
-          oříšky a semínka

 postup:

         Ovesné vločky zaliji vodou, aby byly vločky tak akorát ponořené (cca 1 hrnek vloček cca 2 hrznky vody), přidám lžíci hnědého cukru a lžičkuá skořice (nebo po uvaření med). Vařím cca 5 min, a pak kaše začne houstnout podle potřeby, doliji vodu. Kaše je hotová. Do hotové kaše přidávám plátek másla, a když necukřím přidám lžíci medu, špetku skořice a opět semínka a oříšky (vlašské, lískové oříšky nebo slunečnicová a dýňová semínka). Do uvařené kaše přidávám nastrouhané jablko nebo banán. Kaše se může dochutit strouhaným kokosem, mákem a ozdobit sušeným ovocem. Kdo má rád rostlinné mléko může do kaše na začátku vaření přidat dvě velké polévkové lžíce sušeného sojového mléka.

Přeji dobrou chuť a ráno plné energie ♥

ovesné vločky – 50g – 182 kca
oříšek másla – 11g – 81 kca
cukr – lžíce – 12g – 48 kca
mletá skořice – čajová lžička – 3g – 5 kca

2 komentáře:

  1. Ráno vyzkouším:) dělala jsem 1 z vody a ta mi nechutnala, dávám tomu 2. šanci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě to vyzkoušej a pak mi napiš jak to dopadlo :D

      Vymazat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥