neděle 26. ledna 2014

♥ Koláč s červenou řepou s pomerančovou marmeládou přelitý javorovým sirupem




Pořádně jsem si neužila ani Vánoce, a už je konec ledna. Máte rádi červenou řepu? Ne? Ale to je velká chyba, protože řepa je nejen zdravá a našemu tělíčku velice prospěšná ale i naprosto dokonalá surovina na vaření, pečení, smažení na sladko na slano... na milion způsobů)) nevěříte? Uvěříte. Přidávám dva recepty. Dnes přidám koláč s červenou řepou, je to lahoda).

Suroviny:
300g uvařené červené řepy
100g celozrnné špaldové mouky
100g hladké mouky
130g třtinového cukru
2 velké lžíce melasy
70g karobu
200g rostlinného mléka (já požívám sojového Zajíce, klasika :-)
50 ml rostlinného oleje
1 pytlíček prášku do pečiva
50ml jablečného pyré (kupi v DM drogérii nebo si dělám svoje)
špetka soli
trochu kokosu na vysypání nádoby na pečení

+ kdo chce může přimíchat do těsta nasekanou hořkou 80% čokoládu , nebo dvě lžíce strouhaného kokosu nebo namleté ořechy co zůstali nespotřebovány od Vánoc, kdo si dělá svoje domácí rostlinné mléko třeba z mandlí samozřejmě může přidat drť z výrovy mléka

Postup:
Uvařenou (já vařím cca 2 hodiny většinou 3-4 řepy najednou) červenou řepu (velikosti pomeranče) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. K řepe do mísy přidáme ostatní suroviny. Všechny suroviny důkladně promícháme a tekutou směs nalijeme na připravenou pečící nádobu (já mám kulatou průměr 24 cm) vymazanou a vysypanou kokosem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 min. Jde o to jestli budete péct koláč na plechu (stačí cca 25-30 min) nebo v dortové nádobě. Na špejli pro kontrolu by měly zůstat vlhké drobečky a povrch koláče by měl být lesklý a suchý, lehce popraskaný, ale uvnitř vlhký. Prvních 25 min koláč určitě nemusíte hlídat a pak bych začala se špejlovacím testem.

Poznámky:
Kdo nemá špaldovou mouku, může dát jinou, a kdo nemá ani jinou dá 200g hladké mouky. Kdo nemá melasu nevadí přidá 150g cukru. Kdo nemá rád karob může používat kakao.

Servírování:
Koláč servíruji s pomerančovím džemem a vše lehce přeliji javorovým sirupem.

Dobrou chuť :-) a věřte v červenou řepu je to báječná potravina.

Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥