pondělí 6. května 2013

♥ Můj hummus






Cizrna, neboli hrách římský, je u nás stále ještě nedoceněnou luštěninou. Přitom obsahuje důležitébílkoviny, vápník a další potřebné minerály. O cizrně se říká, že je schopna vegetariánům nahradit maso. Připravují se z ní polévky, saláty a dušené pokrmy. Cizrna se využívá hlavně ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni - nejznámější je pomazánka zvaná Hummus. 


Dnes jsem pro sebe a kolegyňi připravila hummus. Je to naprosto jednoduché a dokonalé jídlo ke svačině, ale i k obědu nebo večeři. Jak už jsem zmínila cizrnu prostě miluji a nedám na ni dopustit).

Suroviny:

  • 1 plechovak cizrny od Bonduel (lez koupit i tvrdou a uvařit si ji, doporučuji v toto případě namočit přes noc)
  • sezamová pasta Tahini (já kupuji v krámu kousek do Národní Třídy)
  • 1-2 stroužky česneku
  • citrónová štáva
  • olivový olej
  • voda
  • koření: sůl, pepř, římský kmín, chilli

Postup:

Určitě budete potřebovat mixér, nebo robota. Já mám robota malého na cca 500 ml, ale uplěn to stačí. Okapanou cirznu nasypu do robota a přidám 2 PL citrónové štávy a 3 PL olivoého oleje a 4 PL sezamové pasty. Dále přidám oloupaný česnek a koření dle chuti. Začnu mixovat a ochutnávat. Konzistence by měla mít něco jako má tvaroh, takže přidávám postupně vodu (nechci mít hummus samý olej). Mixováním dostane cizrna světlejší barvu. Opět ochutváním ladím chuťe a přidávám vodu, které dávám opravdu po trožkách abych vychytala tu správnou konzistenci nechci z hummusu mít jogurt :D, když mám chutě vyrovnané a podle přestav mixuji v kuse ještě 2 minuty ať je z toho hladký tvaroh.

Hummus se dlabe s pita chlebem, krekry nebo zeleniou (se syrovou mrkvý, paprikou a řapíkatým celerem je to taky úžasná a lehká dobrota k telce).

100g hummusu má 600 kJ

Dobrou chuť ♥

2 komentáře:

  1. Děláš mi obrovské chutě. :D Já si poslední dobou hodn oblíbila burákové máslo, které je naprosto primitivní na přípravu. :) Ale stejně jako an květákovou pizzu, tak na hummus se už dlouho chystám. Problém je ale sehnat Tahini. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahini jsou sezamová semínka, takže si v podstě tahini pastu můžeš udělat doma přesně stejně jako to burákové máslo a nemusíš si nic kupovat)jen to máslo se sezamových semínek nakonci víc naředíš olejem))... jinak Tahini seženeš ve zdravé výživě), ale domácí je domácí)

      Vymazat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥