sobota 8. června 2013

♥ pohankové placičky





Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší. Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem. Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze. Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky. Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci. Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji. Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

Na blogu už uvádím jeden svůj recept z pohanky jedná se o pohankové rizoto, dnes vyzkoušíme pohankové karbanátky.

Suroviny:

200g pohanky
1 cibule
1-2 vejce
1-3 stroužky česneku
strouhanka dle potřeby
mouka dle potřeby
lžíce sezamových semínek
voda
olivivý olej
koření: sůl, pepř, majoránka

Pohanku vsypeme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka (1:2 - já pohanku pře noc namočím do vody a poté vařím, vodu neslévám). Hrnec s pohankou poté odstavíme z plotny, přiklopíme pokličkou, zabalíme do utěrky a necháme dojít 20 minut. Nakonec pohanku scedíme a vsypeme do velké mísy.

Cibuli pokrájíme na jemné kostičky a smícháme ji s pohankou, vejcem, strouhankou, moukou, sezamem a cca 3 PL olivového oleje. Směs dochutíme prolisovanými stroužky česneku, solí, pepřem a majoránkou. Můžeme přidat také čerstvé bylinky, například nasekanou petrželku. Vše řádně promícháme.

Ze vzniklé hmoty tvoříme placičky, které klademe na plech s pečícím papírem. Placičky pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě cca 20 min při teplotě 200 stupňů (mám elektrickou troubu). 

Zdravé pohankové karbanátky podáváme s libovolnou přílohou.

Dobrou chuť přeji všem ♥

100 g pohankových karbanátku má cca 1300 kJ

Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥