sobota 22. června 2013

♥ Slaný koláč z červené řepy

Moje bylinková balkónová zahrádka ♥

Suroviny

Syrový koláč pokapaný olivovým olejem

Hotová buchtička ♥ mňam

Koláč, salát, hořčičný dresing

Salát - špenát, salát, rajče, paprika, ředkvičky, slunečnicová semínka, dresing -  lžička majonézy, lžička kremžské hořčice, lžička medu, lžíce citronové šťávy - vše promíchat a nalít na salát. Mňam ♥


Inspirovala jsem se na blogu - Jako rybička a rozhodla se místo karbanátku (nesnáším omastek, stříkance a stání u plotny) udělat koláč (co můžu to strčím do trouby). Červená řepa je bohatá na křemík a kyselinu listovou. Z minerálů je řepa například hodně bohatá na draslík a železo, dále pak hořčík, vápník, zinek, jód a měď. Z vitaminů je zastoupen vitamin C, E a betakaroten. Obsahuje také organické kyseliny (jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou) a barviva (typické zbarvení jí dodává betanin, který po konzumaci řepy způsobuje neškodné zbarvení moči do červena). Červená řepa je též bohatá na vlákninu, čímž stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin. Celkově se řepě přisuzují příznivé účinky na trávení, mimo jiné podporuje produkci trávících šťáv v žaludku a činnost žlučníku a jater.

Suroviny:

1 balení červené řepy od Efko
1 hrnek vařené červené čočky
1 sáček vařené rýže (naturel, já mam ale obyč natural došla)
2 vajíčka
1 cibule
2 stružky česneku
koření: sůl, pepř, koření na karbanátky (můžete dát jaké chcete)
1 hrst koriandru a 1 hrst oregana
semínka po 1 lžíci – slunečnicová, lněná, sezamová (můžou být dýňová, konopná, atd.)
1 lžíce nasekaných mandlí (drcené madle zůstali po výrobě rostlinného mléka – nemusíte dávat, jen kdyby jste nevěděli co s nimi, sem se báječně hodí)
cca 5 lžic mouky a 2 lžíce strouhanky (dávám od oka – může použít domácí mouku z ovesných vloček, celozrnnou mouku, co vás napadne)
1 hrst ovesných vloček
olivový olej

Postup:

  1. Dám vařit rýži a červenou čočku. Každou surovinu zvlášť. Rýži trochu osolím bylinkovou solí a čočku dám vařit jen do neosolené vody. Čočka je cca za 15 min hotová. Rýži vařte déle cca 30 min aby byla co nejměkčí.
  2. Červenou řepu z pytlíku nechám důkladně okapat a vymačkám veškerou šťávu (kterou pak vypiji :D mňam) a dám ji do mixéru a rozmixuji na hladkou hmotu.
  3. Do mísy nakrájím cibulku, rozmačkám česnek, přidám čerstvé bylinky (oregano si pěstuji na balkóně a koriandr kupuji na trhu) a hmotu z červené řepy. Z uvařené červené čočky také vymačkám všechnu štávu a dám ji také do mísy. Uvařenu rýži vysypu do mixéru a taky ji rozmixuji na lepkavou kaši a dám do mísy.
  4. K surovinám do misky přidám vajíčka, koření, vločky, mouku, strouhanku a vše důkladně promíchám aby se vytvořilo tuhé těsto.
  5. Troubu si předehřeji na 200 stupňů C. Na plech dám pečící papír, který pokapu olivovým olejem a těsto rovnoměrně rozetřu po plechu. Těsto ještě než ho dám do trouby pokapu olivovým olejem. Koláč peču cca 30-45 minut do zlatova.
  6. Jako přílohu jsem udělal salát.


Všem přeji dobrou chuť ♥

100g červené řepy Efko má 156 kJ
100g vařené rýže Natural má cca 540 kJ
100g červené čočky má cca 1475 kJ

Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥