čtvrtek 13. června 2013

♥ Cuketová mňamka




Dnes k večeři jsem si připravila cuketovou dobrůtku a musím se samozřejmě podělit o rychlí a dobrý receptík. Cukety jsou bohatým zdrojem důležitých látek. Asi 90% obsahu plodů cukety tvoří voda, u starších plodů je to o něco méně, významný podíl tvoří i velice prospěšná vláknina. Za pozornost ovšem stojí bohatost cuket na důležité vitaminy a stopové prvky. Mladé plody cukety jsou pro nás tou zdravější volbou, mnoho důležitých látek totiž najdeme ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i za syrova. Je skvělým zdrojem karotenů, tělem syntetizovaných na  vitamin A, ochránce zdraví sliznic, a jednou z nejdůležitějších bioaktivních látek pro náš organismus. Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, je tedy potřebný pro vstřebávání a zpracování mnoha dalších důležitých látek v těle, chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Vitamin A  je rozpustný v tucích, je proto nezbytné cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového), aby mohlo dojít k vstřebání tohoto vitaminu do těla. Ve slupce najdeme i vitamin E s podobně zásadním působením, v celých plodech pak dále i mnoho hořčíku a vápníku,také fosfordraslíkželezoměďzinek a některé vitaminy skupiny B.


Suroviny: 

- jedna středně malá cuketa
- jedna cibule
- jedno balení uzeného tofu
- plátkový 30% sýr
- koření (může mýt různé já popadla koření na americké brambory a jak to bylo dobré)

Postup:

Cuketu důkladně omyjeme odstraníme konce a nakrájíme na tenká kolečka (slupku necháme). Kolečka cukety rozložíme na plech s pečícím papírem. Na kolečka pokládáme na měsíčky nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené uzené tofu a na malé plátečky nakrájený sýr Eidam. Vše posypu kořením a šoupnu do předehřáté trouby na cca 10-15 min a cuketová mňamina je na světě).

Dobrou chuť všem ♥

100g cukety má 77 kJ
100g uzeného tofu má 600 kJ
3 plátky Eidamu 30% (1 plátek má cca 16,5 g) má 500 kJ
50g cibule má 56 kJ


Salát: hrst rukoly, hrst mix salátu (Albert), 5 mini rajčátek, řapíkatý celer, dresing - lžička majonézy, lžička hořčice, citronová šťáva z 1/2 citronu, kapka olivového oleje (vše důkladně promíchám v mističce a naliji na salátek)

4 komentáře:

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥