neděle 2. června 2013

♥ Indická polévka s kokosem






Nedávno jsem na blog dala výborný recept na indický daal proto jsem se rozhodla v indických dobrotách pokračovat a připravit indickou moc dobrou polévku se zeleninou a červenou čočkou. Počasí nám noc nepřeje a je stále chladno takže se nebojím do polévky přidat i kousek čerstvého zázvoru.

Suroviny:

1-2 mrkve, 1 petržele, 1 kedlubna, 1/2 celeru, plechovka rajčat, 2 bílé papriky, ½ cukety, hrst červené čočky, 2 cibule, cca 5 lžic strouhaného kokosu, koření – kurkuma, tika masala, kmín, chilli, sůl, pepř, jedna malá plechovak kokosového mléka (ale nemusí být), čerstvý koriandr, šťáva z citronu, zeleninový bujon, kousek čersvného zázvoru

Postup:

Koření (lžička kurkumy, lžička tika masala, lžička kmínu) osmahnu na oleji a přidám nakrájenou cibulku (používám červenou i žlutou-klasickou), kterou nechám změknout (v zimě můžu přidat pár stroužků česneku). Zeleninku důkladně očistím, nakrájím na kostičky a dám vařit do hrnce s cibulkou a kořením. Zaliji cca litrem vody, přidám bujon (na 0,5 litrů vody použiji jeden zeleninový bujon) a vařím do měkka. Když je zelenina měkká dám do polvéky červenou propláchlou čočku. Červená čočka se nemusí namáčet přes noc protože je velmi rychle uvařená. Hned jak dám vařit čočku přidám i nastrouhaný malý kousek zázvoru (v zimě opět můžu přidat víc ale v létě to nedoporučuji vhledem k tomu, že se jedná o teplou potravinu a společně s česnekem zahřívá organizmus) a strouhaný koko. Vařím asi 10 min a polévka je hodová. Do hotové horké polévky dám šťávu z citronu, čersvý koriandr a kokosové mléko. Mňam :-). Množství polévky je na cca 6 porcí.

Dobou chuť ♥


200 ml (dvě a ½ naběračky) polévky má cca 350 kJ

2 komentáře:

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥