neděle 9. června 2013

♥ pohanková kaše (na sladko i na slano)


Pohanková kaše je vhodná pro lidi trpící vysokým krevním tlakem (=hypertenze). Léčivá látka rutin s ostatními bioflavonoidy se doporučuje při vysokém krevním tlaku a ateraskleróze. Velké množství rutinu nám dodává pohanka. Účinný efekt této látky se zvyšuje vitamínem C, proto je vhodné k pohance konzumovat syrovou zeleninu a ovoce.

Pohanková kaše - sladké potěšení

Suroviny:
- 200 g pohanky
- 400 ml mléka (nebo nebo vody)
- 2 PL strouhaného kokosu
- ½ balení vanilkového cukr
- 1 jablko
- 1 bílý jogurt

Postup:

Pohanku spaříme, zalijeme dvojnásobným množstvím mléka a na mírném ohni uvaříme na kaši. Oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme vanilkový cukr (nebo skořicový cukr), kokos a podusíme doměkka. Jablkem a banánem kaši ozdobíme a ke každé porci přidáme ještě lžíci bílého jogurtu.

Pohanková kaše - slaná pochoutka


Suroviny:

- 200 g pohanky
- 400 ml vody
- 1 stroužek česneku
- 100g tvrdého sýra (dle chuti)
- cibule
- sůl, pepř, bylinky
- 2 PL olivového oleje

Postup:

Pohanku spaříme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a na mírném ohni uvaříme na kaši. Přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a promícháme. Na rozpáleném oleji osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli do zlatova a ozdobíme jí pohankovou kaši společně s hrstí čerstvých bylinek (pažitka, bazalka, oregano, majoránka).



Všem přeji dobrou chuť ♥

100g pohankové kaše má cca 380 kJ

2 komentáře:

  1. pohanka mě nenadchla :) takže díky za recepty!

    OdpovědětVymazat
  2. já jsem ji taky nevěřila, ale přicházím jí pomaličku na chuť, ale není nad ovesnou kaši))

    určitě vyzkoušej placičky pečené v troubě ty jsou moc dobré, sní mi je i přítel)

    OdpovědětVymazat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥