středa 19. června 2013

♥ Zeleninová pomazánka


            21.6. začíná první letní den, a venku už teď je šílené vedro (na víkend se to má zase kazit). Neznám snad nikoho, kdo by měl ve vedru chuť na teplé jídlo a proto přidávám pro inspiraci moc dobrou lehkou, zdravou zeleninovou pomazánku. Cuketa je téměř ideální stravou pro ty z nás, kteří se snaží udržet svou linii, popřípadě zhubnout. Vysoký obsah vody dělá cuketu nízko kalorickou potravinou (cca 20kcal/100g zeleniny) a naopak vysoký obsah biologicky důležitých látek nám zajistí přísun nepostradatelných minerálů a vitaminů. Látky obsažené v avokádu snižují hladinu inzulinu v krvi. Najdeme v něm mnoho monosacharidu manózy. Manóza je formou sacharidu, který je okamžitě využíván naším mozkem jako zdroj energie, přispívá tedy k našemu mentálnímu zdraví a psychické pohodě. Fazole jsou syté a výživné; možná i proto se jim přezdívá „maso chudých“. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin (fazole, čočky nebo cizrny), umírá méně lidí na infarkt myokardu. Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější.
Suroviny:

-          jedna malá cuketa
-          ½ avokáda
-          ½ balíčku tofu sýra (přírodní)
-          ¼ plechovky červených fazolí
-          1-2 stroužky česneku (v létě nepřehánět)
-          na dochucení: sůl, pepř, citronová šťáva z ½ citronu, čerstvé bylinky

Postup:

            Do mixéru dám všechny ingredience a vše důkladně rozmixuji. Mixuji cca 2-3 minuty. Zeleninovou pomazánku můžete různě obměňovat a dochucovat bylinkami. Je to moc velká dobrota). Pomazánku můžete podávat s chlebíkem nebo jako dip k zelenině. Pomazánku lze také naředit troškou vody rozmíchat a použít jako zálivku na salát).

Přeji dobrou chuť všem ♥

5 komentářů:

  1. Já si zrovna udělala studenou avokádovou polévku:) Teď v tom vedru..největší mňamka!
    A jinak, proč s česnekem ve vedrech nepřehánět?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. česnek se řadí do potravin, které zahřívají organismus (tam patří i zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín, atd. je toho plno) no a já se v létě hrozně potím (hrozně myslím, že jako chlap - hrůza a děs) a čenek to ještě podporuje prokrvením organismu tak se snažím ho z jídelníčku přes léto vypustit a nahradím ho třeba listy medvědího česneku ty jsou taky super))) nebo pikantní pažitkou,ale hrozně ho miluju tak si trošičku vždy někam dám)

      Vymazat
    2. jiank avokádovou studenou polévku jsem nikdy nezkoušela... mňam, teď bych si ji dala)

      Vymazat
  2. Už jenom při čtení těch ingrediencí jsem dostala na pomazánku chuť. Děkuji za tip.
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥